TestRail Nedir? Nasıl Kullanılır?

Furkan Akbaş
5 min readNov 9, 2020

Herkese Merhabalar,

Uzun bir aradan sonra yeni bir makale oluşturdum. Bu makalemin konusu, TESTRAIL

Yer aldığım bir projede TestRail kullanımı üzerine sunum hazırlarken, araştırmalarım sonucu fark ettim ki bu konu üzerinde pek makale oluşturulmamış. Ben de biraz görsel içerikler barındırarak böyle bir yazı hazırlamaya karar verdim. Umarım sizler içinde faydalı olur.

TestRail Nedir?

TestRail web üzerinden erişim sağlayabildiğimiz, genelde yöneticilerin / liderlerin testlerin ilerleyişini takip edebilmelerinde fayda sağlayan ve test mühendislerinin de düzenli ve hızlı şekilde test senaryoları oluşturmalarına imkan sağlayan bir Test Yönetim Aracıdır.

Projeler oluşturup, test senaryoları yazabildiğimiz, yazdığımız senaryoları belli bir düzende koşarak hataları bulabildiğimiz ve bulduğumuz hataları raporlayabildiğimiz araçtır.

TESTRAIL QA

TestRail aracını lisanslı bir şekilde satın aldıktan sonra kullanıcı bilgilerinizle giriş yaptığınızda ilk olarak bir DASHBOARD sayfası ile karşılaşacaksınız. Bu sayfada sizin çalışmak istediğiniz projeler yer alıyor ve en son yapmış olduğunuz test changes ile ilgili bir grafik yer alıyor. Tabi ilk açtığınızda boş bir Dashboard sayfası ile karşılacaksınız bu yüzden hemen sağ tarafta yer alan ADD PROJECT alanından kendinize yeni bir proje eklemelisiniz. Eklediğiniz proje, Projects altında listelenmeye başlayacaktır. Projeler üzerinde çalıştıkça grafikteki değerlerin değişikliğini de fark edeceksiniz.

New Project alanının bir üstünde ADMINISTRATION bulunuyor. Buradan TestRailin Jira Entegrasyonu, Kullanıcı Yetkileri, Projeler, Ayarlar, Lisans, Özelleştirmeler gibi seçeneklerine erişim sağlayıp değişiklikler yapabilirsiniz.

OVERVİEW

Projemizi oluşturduk, şimdi çalışmak için projenin içine girdiğimizde Overview sayfası geliyor. Bu sayfada projenin Test Caselerine, Test Runlarına ve Sonuçlarına ayrıca oluşturulan Raporlara erişim sağlayabiliyoruz. Yukarıda yer alan menüden bunu seçerek ilerleyebilirsiniz.

TEST CASES

Test Case sayfası projemizin gereksinimlerini analiz ederek test senaryolarını yazdığımız yerdir. Add Case alanından tek tek senaryoların adını vererek senaryo eklemeye başlayabiliyoruz. TestRailin bize en büyük avantajlarından bir tanesi bu sayfadaki kolay senaryo yazımı olduğunu düşünüyorum.

Senaryoları oluştururken Sectionlara ayırabiliyoruz. Bu da hem senaryolarımızın daha düzenli bir şekilde tutulması hem de projemizde belli bir alanın testlerini gerçekleştireceğimizde dağınık bir senaryo listesinden tek tek case ayıklamak yerine o alana ait caselere hemen ulaşmamızı sağlıyor.

TestRailin bir başka sevdiğim özelliği diğer projelerle ortak senaryolarınız olduğunda kopyalama yapabiliyor olmanız. Görselde gösterdiğim alana tıklayarak buradan hangi projeden senaryo kopyalamak isterseniz seçip kendi projenize ekleyebiliyorsunuz.

Yazmış olduğumuz senaryoları detaylandırma şansımız da oluyor. Bunun için Add Case yerine en yukarıda sağda Add Test Case butonuna tıklarsak açılan sayfada senaryo hakkında detay girebiliyoruz. Ayrıca senaryo detayını oluştururken görseller de eklenebiliyor. Böylece uygulamamızı hiç bilmeyen birisi bile yazılan senaryo detaylarını okuyarak koşum yapabilecek.

Title: Senaryo Başlığı

Section: Senaryonun yer aldığı alan

Template: Yazılacak senaryo şablonu

Priority: Senaryonun öncelik derecesi

References: Senaryonun Jira entegrasyon ID’si

Preconditions: Senaryonun koşulması için gerekli ön koşul

Steps — Expected Result: Senaryo adımları ve beklenen sonuçları

Bu bilgileri doğru bir şekilde doldurduğumuz zaman uygulamayı herkes rahat bir şekilde senaryolarımızı koşarak test edebilir.

Yazmış olduğumuz senaryoları kopyalama, taşıma, düzenleme ve silme gibi işlemler yapabiliyoruz. Ayrıca senaryoları XML şeklinde import etme özelliğini de kullanabilirsiniz.

TEST RUNS

Caselerimizi oluşturduktan sonra artık sıra hangi senaryoları koşacağımıza geliyor. Bunun için yukarıdan Test Runs & Results seçeneğini seçtiğimizde oluşturacağımız ve önceden oluşturduğumuz Test Runları listeliyor. Sağ üstten Add Test Run butonuna bastığımızda yeni bir tane oluşturabiliyoruz. Oluştururken hangi test case koşulacak seçip ona göre listeye ekleyebiliyoruz. Test sırasında eksik senaryo olduğunu fark edersek yine Edit seçeneğiyle düzenleme yapabiliyoruz.

Test Run oluşturduktan sonra koştuğumuz her senaryo için Status seçeneği var buradan case Success mi Fail mi yada başka bir durum mu söz konusu bunu düzenleyebiliyor sonra da seçiyorsunuz. Hatta senaryoların içine comment ekleyebiliyorsunuz. Ben de fail senaryolarda görsel ekleyerek kullanımını sağladığımı söyleyebilirim. Senaryoları koşumlarında işaretlediğiniz statuse göre en yukarıda yer alan grafik şekilleniyor. % değer üzerinden kaç tane success fail aldığınız, geriye kaç tane koşulmayan senaryo var bunların hepsi yazıyor. Takım liderleri, proje yöneticileri de genelde buradan süreci takibini sağlarlar. Fail senaryolar için Referans ID vererek açmış olduğunuz Bulguların numarasını verdiğinizde daha sonra Filter seçeneğinden sadece fail senaryoları seçip fail senaryoyu rahat bir şekilde ulaşabilirsiniz.

REPORTS

Test sonucu raporları bu sayfada listeleniyor. Ancak raporu Test Runs sayfasında oluşturuyoruz. Hangi Test Run için rapor almak istiyorsanız o Test Run içine girdiğinizde en üst alanda bulunan Reports seçeneğinden ne tür bir rapor isterseniz seçip ilerlediğinizde sonuçlara Reports sayfasından ulaşabilirsiniz. Daha sonra buradan Html yada Pdf seçeneğiyle indirip yöneticinize iletebilirsiniz.

MİLESTONES

Son olarak Milestones alanından da bahsedecek olursak bu alanı biz projemizde şu şekilde kullanıyoruz. Çalışmalarımız iki haftalık sprintler şeklinde ilerliyor. Her sprint başında bir miletone oluşturup ona bir zaman aralığı giriyorum. O sprint içinde oluşturduğumuz test runları onun altında toplayarak bir sprint boyunca oluşturup koştuğum tüm test runları burada görebiliyorum. Aynı şekilde bir projeniz var ve bu projeyi modüllerine bölüp test runlar oluşturdunuz diyelim. Yine proje adını verip bir milestone oluşturup tüm proje test runlarını burada toplayabilirsiniz.

Evet arkadaşlar genel itibariyle TestRail içeriği ve kullanımı bu yönde benimde henüz keşfetmediğim, kullanmadığım alanlar olduğunu düşünüyorum. Öğrendikçe yazımı güncelleyeceğim eksik olduğunu düşündüğünüz bilgi varsa benimle iletişime geçip aktarırsanız çok sevinirim. Herkese Sağlıklı Günler Dilerim.

--

--